logga


Ditt nyhetsbrev har ett starkare lagskydd med en ansvarig utgivare


Andra skribenter är skyddade
Om ditt nyhetsbrev har grundlagskyddet är det endast en person, utgivaren, som ansvarar för det som publiceras. Utgivarens ansvar är begränsat till de yttrandefrihetsbrott som finns uppräknade i grundlagen, exempelvis hets mot folkgrupp, förtal, uppvigling, olaga våldsskildring, olaga hot, övergrepp i rättssak och offentliggörande av sekretessbelagd handling.

>>Läs mer om webbpubliceringar och grundlagsskydd

















Måste man ha en ansvarig utgivare för ett elektroniskt nyhetsbrev?


Kort svar:
Nej, ansvarig utgivare är inte nödvändig för elektroniska medier, men det kan vara fördelaktigt eftersom publiceringen då lyder under yttrandefrihetsgrundlagen.

Långt svar:
För en tryckt periodisk tidskrift (minst fyra nummer per år) krävs utgivningsbevis. Det innebär att en ansvarig utgivare måste utses. PRV (Patent- och registreringsverket) handlägger detta för tryckta tidningar.

För elektroniska medier finns också möjlighet att ansöka om utgivningsbevis och att anmäla ansvarig utgivare. Detta handläggs av Radio- och TV-verket (RTVV) och innebär att det du publicerar på nätet kan skyddas av yttrandefrihetsgrundlagen.


Grundlagsskyddet innebär bland annat att:
* …Myndigheter får inte förhandsgranska eller försvåra publiceringen (censurförbud), vilket bland annat innebär att personuppgiftslagen inte gäller.
* …det endast är en person, utgivaren, som ansvarar för det som publiceras. Utgivarens ansvar är begränsat till de yttrandefrihetsbrott som finns uppräknade i grundlagen, exempelvis hets mot folkgrupp, förtal, uppvigling, olaga våldsskildring, olaga hot, övergrepp i rättssak och offentliggörande av sekretessbelagd handling.
* …särskilda ansvarsregler gäller för yttrandefrihetsbrott som begås genom publiceringen. Den som anser sig ha blivit kränkt av något som har publicerats på en grundlagsskyddad sida kan föra talan om förtal mot utgivaren. Justitiekanslern är ensam åklagare i yttrandefrihetsmål, men tar endast i undantagsfall upp åtal som handlar om förtal.

Även webbplatser kan få skyddet
Både webbplatser och webbsändningar (som webbradio och webbteve) kan omfattas av detta grundlagsskydd. Till webbsändningar räknas även elektroniska nyhetsbrev som skickas ut med e-post. Dessa kan i likhet med traditionella radio- och tevesändningar omfattas av yttrandefrihetsgrundlagens regler och får i sådana fall ett automatiskt grundlagsskydd.

Elektroniska nyhetsbrev omfattas av grundlagsskydd om:
* Utskicket är riktat till allmänheten, det vill säga i princip vem som helst kan ta del av innehållet.
* Det är samma meddelande som skickas ut samtidigt, vilket bland annat innebär att användarna inte får ha möjlighet att skräddarsy innehållet i nyhetsbrevet.
Om utskicket omfattas av grundlagsskyddet är man skyldig att anmäla sändningsverksamhet, beteckning och utgivare till Radio- och TV-verket.

Publicerat februari 2009.
I kommande nyhetsbrev kommer vi att titta närmare på olika regelverk som rör elektroniska nyhetsbrev.

Om du vill kommentera denna artikel eller har något särkilt du tycker vi bör skriva om, maila: nyhetsbrev@edwork.se

bild
Kungsgatan 62 (4tr)   111 22 Stockholm       Kontakta oss!